A napelem élettartama elsősorban a minőségétől függ.

Szponzorált tartalom

napelem élettartam

napelem élettartam

A napelem élettartam fontos kérdés, nem mindegy ugyanis, hogy hány évre is szól egy ilyen beruházás. Amikor valaki családi háza felújításába kezd, szeretné korszerűsíteni otthonát, az sosem csak esztétikai kérdés. Ugyan ki ne szeretne megszabadulni a villanyszámlától? Ki ne szeretne tudatosabban élni, védve a bolygót, a környezetet?

Amikor családi házunk felújításába vágunk, ilyen kérdések is szóba kerülnek, felmerülnek. Gondoljunk csak a szigetelésre, a nyílászárók cseréjére. A karbantartások, fejlesztések mind növelik ingatlanunk értékét, és így növeli a napelemes rendszer is. De hogy miről is van szó pontosan?

A napelemes rendszer egy napelemekből és inverterből álló rendszer, ami a nap energiájából a háztartásunk számára használható áramot állít elő. Bizonyára sokan láttak már ilyen rendszert, egyre több épületen jelennek meg ezek a napelemek. Fontos azonban, hogy a napelemet ne tévesszük össze a napkollektorral, ez ugyanis a meleg víz előállításba segít bele. A napelemek segítségével pedig áram keletkezik. A fotovoltaikus rendszerek egyre népszerűbbek és mivel a kezdeti beruházás 8-10 év alatt megtérül, utána már valóban ingyen lesz az energia. De hogy mit tehetünk azért, hogy a napelem élettartama minél magasabb legyen?

Szerencsés helyzetben vagyunk, a napelemek ugyanis nem tartalmaznak mozgó, kopó alkatrészt, kicsi a meghibásodás lehetősége. Így a legtöbb, amit tehetünk azért, hogy minél hosszabb legyen a napelem élettartama, az az, hogy jó minőséget választunk. Egy-egy jó minőségű napelem esetében több mint húsz év után sem csökken a teljesítmény, nem úgy az olcsó, silányabb napelemeknél, melyek akár tíz év után is teljesítményromláson mennek keresztül. Mindig mérlegeljük a lehetőségeinket és gondolkodjunk hosszú távon.

A drágább, márkásabb napelemek esetében, mint ahogy az inverter esetében is magasabb és kiegyensúlyozottabb teljesítményre számíthatunk, ez pedig mindenképp nagy előny. A nagy gyártók több év garanciát vállalnak a napelemekre, és a garancia letelte után sem kell számítanunk jelentős teljesítménycsökkenésre. De hogy mégis mi árthat a napelemnek, ha egyszer nincs mozgó, kopó alkatrész benne?

A napelemek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, a nagy nyári forróságban sem szabad túlmelegedniük. És bírniuk kell a jégesőt, havazást, extrém hidegeket is. A napelemek télen-nyáron áramot termelnek, ezt az egyenáramot az inverter alakítja át a háztartásunk számára szükséges váltóárammá. Fontos tehát, hogy tartósak legyenek, épp ezért készülnek edzett üvegből, saválló keretből és a csöveik is UV-védelemmel vannak ellátva. Mindezek esetében pedig kiemelkedően fontos a jó minőség.

Erre hívja fel a figyelmet a napelempalyazatok.hu is, ahol már a kezdeti lépésektől segítséget kaphatunk. Mivel maga a rendszer telepítése nem sok idő, általában megvan egy-két nap alatt, ezért érdemes időt szánni a tervezésre. A tervezés első lépése pedig az, hogy felmérjük az igényeinket, hogy a háztartásunknak mennyi energiára is van szüksége. Ehhez jó, ha megvannak a korábbi villanyszámláink, egyszerűen csak nézzünk meg egy évet. Adjuk össze, majd osszuk el 12-vel és máris tudni fogjuk, hogy átlagosan egy hónapban mennyi energiát fogyasztunk. Mivel a napelemes rendszerek hosszú távra kínálnak megoldást, mi is gondolkozzunk hosszú távon már a legelején. Tehát nézzük meg, hogy mi mindent tervezünk a következő években. Elektromos autót szeretnénk vásárolni és otthon szeretnénk tölteni? Esetleg fűtött úszómedencét szeretnénk, vagy klímaberendezéseket, netán hőszivattyút? Legyen szó bármilyen tervezett fejlesztésről, beruházásról, mindenképp számoljunk annak energiaigényével is. A napelempalyazatok.hu a kezdeti lépésektől segítséget, szakértelmet, profizmust kínál, és itt fel is térképezhetjük azt is, hogy milyen pályázati, finanszírozási lehetőségeink vannak.